torsdag 1 november 2012

Vad vi tror bankerna gör avsnitt 1: Spargrisen


De flesta av oss hade en spargris när vi var barn.

”- Nej, vi har inte råd med en ny cykel just nu... du får spara ihop till en själv!”

Tanken är enkel: Lägg små mängder pengar i grisen då och då, och snart har du en nätt liten pengabinge alla Joakim Von Anka. Detta synsätt, att pengar är något fysiskt (ett mynt eller en sedel), är något som följt de flesta av oss in i vuxenlivet.



Sanningen är dock att ditt bankonto varken är en spargris eller bankfack (eller pengabinge) där pengarna förvaras fysiskt. Banken tar inte dina pengar, bär ner dem till valvet och lägger dem i en låda med ditt namn på. De förvarar inte heller pengarna i någon digital motsvarighet till ett bankfack. Det som egentligen händer när du sätter in svenska kronor på en bank, är att dessa kronor blir bankens egendom.

Men vad är det då för siffror som visas på ditt konto? Är det inte pengar? Det beror på vad man anser pengar vara. Om man med pengar menar ett bytesmedel som används för att underlätta handel så kvalificerar sig dessa kontosaldon alldeles utmärkt som pengar. Om man med pengar endast menar de pengar som kan ges ut av en statsmakt – ett bytesmedel sanktionerat genom rikets lag- (även kallat FIAT) då är dessa kontosaldon inte pengar. Då är det endast en skuld som banken har. Saldot på dit bankkonto är inte svenska kronor utan endast ett löfte från banken att betala ut svenska kronor - kontant. Siffrorna visar bara att de har en rättslig skyldighet att betala ut pengar till dig någon gång i framtiden.

I nästa avsnitt av "vad vi tror bankerna gör" ska vi kolla på missuppfattningen om "mellanhanden"...

Tills dess, simma lungt...







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...